In 2008 ben ik voor het eerst mee geweest met een zgn. bouwreis.
Deze bouwreizen werden/worden georganiseerd door Atos Foundation. Een stichting van het personeel van het ICT bedrijf ATOS (waar ik werkzaam ben geweest) met al doel projecten in ontwikkelingslanden te ondersteunen
Eens in  de 1 a 2 jaar organiseren zij een reis naar een ontwikkelland, waar dan meegewerkt wordt – samen met de lokale bevolking – aan de bouw van een o.a. een dag-gezondheidscentrum, een school een slaapzaal bij een school e.d.
De bouw van een dergelijke faciliteit wordt door de deelnemers – via sponsoring – en Atos Foundation betaald. Ook de vliegreis en de verblijfkosten worden door de deelnemers zelf betaald. Dus al het geld wat via sponsoring wordt binnen gehaald komt voor 100% te goede aan de bouw. Een reis duurt ca 14 dagen. Veelal lukt het om de bouw in deze 14 dagen geheel of voor een groot deel af te ronden. Een bouwgroep bestaat meestal uit ca 20 personen.
Het is erg dankbaar werk, waarin je ook in contact met de lokale bevolking en kinderen in aanraking komt. Je leert wel behoorlijk te relativeren in zo’n periode!

Deze eerste reis voor mij ging dus naar Nepal en wel specifiek naar een klein plaatsje in de bergen (tegen de Himalaya aan) genaamd Dading. Na aankomst op het vliegveld zijn we naar een hotel – hotel Mustang – gegaan en hebben we de volgende dag Kathmandu bekeken. Een totale cultuurschok, niet onder woorden te brengen! Zie ook de foto’s in de galerij hieronder.
Vanuit de hoofdstad Kathmandu gingen we met een aantal 4-wheeldrives richting Pokhara. “Gewoon” over de verharde weg. Nou ja dat wil zeggen een weg vol met gaten en iedereen rijdt dwars door elkaar. Levensgevaarlijk om op te rijden. We hebben onze ogen uitgekeken. Daarna nog een uurtje of 4 over hobbelige zandwegen de bergen in naar Dading.
De bouw daar liep voorspoedig. In het weekend zijn we naar het oude kindertehuis van de stichting Veldwerk in Sanku geweest en tevens gezien hoe de eerste bouwwerkzaamheden voor een nieuw tehuis waren begonnen. Wat ik toen nog niet wist was dat we in 2009 en 2010 nog weer naar dit tehuis zouden gaan. Zie Nepal 2009 en Nepal 2010.  Na 14 dagen hard werken zijn we heel tevreden en met een grote levenservaring rijker weer terug naar Nederland gegeaan.

Foto gallery: